MEDICINSK LASER (LLLT - LOW LEVEL LASER THERAPY)

Kortfattat kan man beskriva generellt att laser är en sorts lampa som kan producera ett mycket rent synligt eller osynligt ljus.

Medicinsk laser, även s k ”Low Level Laser Therapy” eller förkortat LLLT.

Det här en svag laser form som varken är brännande eller skärande. Dess egenskaper är istället att den enbart används för att läka eller lindra medicinska problem.

En s.k. laserprob (stav) sätts i hudkontakt mot kroppen och pulsar med hjälp av en strömenhet ut en viss mängd laserenergi som har en förmåga att tränga sig in i våra celler. Där främst våra kraftceller Mitokondrierna samlar upp energin och omvandlar energin till dem livsviktiga näringsämnen som krävs för att hålla övriga celler i kroppen friska och fungerande. Sedan transporteras den nya energin till övriga celler via blodomloppet.

När celler får ny energi, får de en så pass stor uppladdning att det främjar för ökad cellandning, cellförnyelse och främjar läkningsprocesser i kroppen.

Det finns över 40 års forskning och över 4500 dubbelblinda laserstudier. Studierna visade på att laserljusets egenskaper kunde alltså ha en positivt inverkan på våra celler och vävnader i största allmänhet. Ljusets unika egenskaper möjliggör att reducera smärta, inflammationer och främja läkning.

Behandlingen är normalt smärtfri. I dem allra flesta fall upplevs den som behaglig och avslappnande. Många upplever även att de känner sig väldigt pigga, får ökad rörlighet samt orkar hålla igång längre.

Behandlingstiden varierar mellan 15-60 min beroende på vilka områden som behandlas. Inklusive konsultation, individuell behandlingsplan, uppföljning samt utvärdering genom att patienter får smärtuppskatta på en skala från 0-10.

Initialt behandlar man mellan 1-15 ggr, var 2:e - 7:e dag. För vissa kan det räcka, medan andra som har mer kroniska besvär kan behöva mer långvarig behandling. Antal behandlingar avgör helt beroende på besvär, hur lång tid man har haft dem och hur bra man svarar på lasern från början. Därefter kan man behöva fylla på med några förebyggande behandlingar allt eftersom i framtiden för att bibehålla bästa resultat.

Synligt laserljus - Används vid mer ytliga besvär som till exempel sår, slemhinnor och hudbesvär. Laserljuset är vanligast rött, blått eller grönt.

Osynligt laserljus - Infrarött laserljus är ett exempel på osynligt laserljus som har en desto djupare inträngningsförmåga. Används därför på djupt liggande besvär såsom muskulatur och leder.

Reaktioner som man kan få under behandling varierar och är helt individuellt. Något som de flesta upplever när lasern sätter igång läkningsprocessen i kroppen. Är att en slags värme sprider sig lokalt alternativt djupare in i kroppen. Andra kan även uppleva att det börjar "pirra" eller att någonting "rör om" inuti. Några få upplever en behaglig isande känsla.

I stort sett alla behandlingsreaktioner betraktas som positiva eftersom de är ett tydligt tecken på att patienten svarar bra på behandlingen och att det ger effekt. Vissa reaktioner upplevs direkt, medan andra uppkommer vanligen inom 24 timmar. Reaktionerna försvinner vanligtvis inom 72 timmar.

De vanligaste reaktionerna är då:

  • Kortvarig värkreaktion (liknande träningsvärk) och det beror på att en läkningsprocess har satts igång i kroppen.
  • Tillfällig eller bestående smärtlindring pga reducerad inflammation.
  • Tillfällig trötthet eller att man istället blir väldigt pigg samt även kan få förbättrad sömn.

Vid behandling av frisk vävnad händer ingenting!

Belysning av mörkt hår, hud eller pigment kan dock skapa smått obehag i form av en stickande känsla eller att det hettar till. Då kan en svagare laserdosering väljas istället.

Copyright Irradia AB

Vilka risker finns?

Det finns inga direkta risker att behandlas med medicinsk laser och metoden är väl beprövad och har använts ända sedan 1960-talet Det finns heller inga inrapporterade skador.

Medicinsk laser kan inte orsaka eller förvärra cancer.

Det finns inga risker att använda lasern på implantat, som t ex pacemaker, proteser, silikon m fl.

Mörka tatueringar ska dock inte belysas alls pga pigmenteringen. Därför jobbar man istället runt tatueringen för bästa effekt.

Något som man däremot inte ska göra är att stirra rakt in i laserljusets stråle. Pga att alla former av starka ljuskällor kan innebära en viss ögonrisk om man tittar in i ljuset för länge.

Exempel på tillstånd som lasern kan främja läkningsprocesser, lindra alternativt behandla:

• Akut/kronisk smärta – Fibromyalgi, Myalgisk smärttillstånd, migrän, nackspärr, frozen shoulder (frusen skuldra), ryggvärk, muskelvärk, bältrossmärta, menstruationssmärta.

• Hudproblem – Inflammerad akne, eksem, psoriasis, rosacea.

• Sårläkning – Operationssår, skrapsår, såriga självsprickor, piercingssår, scarificationssår, bensår, trycksår, skärsår.

• Karpaltunnelsyndrom

• Nervskador/nervpåverkan

• Binjuretrötthet

• Utmattningssyndrom/utmattningsdepression

• Senbesvär

• Inflammationer, svullnader och ödemer

• Stressfrakturer/frakturer

• Akut skada/ idrottsskador

Detta är bara några få exempel på besvär som går att behandla eller lindra med hjälp av medicinsk laser!

Allt som omfattas av celler kan tillgodogöra sig laserljus!

Om du undrar över något? Tveka inte att kontakta mig!

Copyright Sabinas Laser

BOKA TID

Tidsbokning sker endast via appen BOKA DIREKT eller www.bokadirekt.se
Är det något som är tveksamt eller för övriga frågor!
Kontakta mig via
sabinaslaser@gmail.com
Tel. 0737 596887
Alternativt kontaktformuläret!

(Tel. tid vardagar mellan 10-12, svarar jag inte vid tillfälle har jag behandling av kund vänligen lämna ett meddelande så kontaktar jag snarast möjligt)

VIKTIG INFORMATION!

Avbokning sker senast 24 h bokad tid och är endast giltig med den kod som du får vid bokningsbekräftelsen!
Annars sker full debitering av behandlingssumman!
Gäller ej muntligt, sms, mail eller via sociala medier!