LASERBEHANDLING - BORTTAGNING AV LENTIGO SOLARIS

Vad är Åldersfläckar/Lentgio Solaris?

Lentigo solaris är ofarliga, men ofta missprydande bruna pigmentfläckar på huden. De kallas även åldersfläckar och ibland solfläckar. De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta och mörka fläckar i huden och är ljusbruna till svarta i färgen. Solfläckar är avgränsade och på en ljus hud är färgen beige till mellanbrun. På mörkare hud är det inte möjligt att se solfläckar.

Hudförändringar rekommenderas alltid att konsulteras med hudläkare innan eventuella behandlingar!

Hyperpigmenteringen orsakas av solens ultravioletta strålning och orsakas oftast av överdriven och oförsiktigt solande. Även hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet, och vissa mediciner och p-piller kan ge pigmentfläckar. Åldrande och arvsanlag spelar också roll.
Fläckarna kan komma redan i 30-årsåldern, men oftast kommer de i medelåldern och senare. Fläckarna bildas oftast på de delar av huden som har varit utsatta för sol.

  • Före och efterbild
    Före och efterbild

Copyright Altmeyers.org & Dermnet

Främst kommer de i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen. En ljus hud bildar lättare solfläckar.

Hur förebygger man lentigo solaris?

Du kan minska risken för fläckar genom att använda solskyddskräm när du solar eller vistas länge i solen. En daglig hudvårdsrutin som involverar produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat att de motverkar åldersfläckar kan vara en effektiv lösning. De kan även förlänga resultatet av en dermatologisk behandling, som t.ex. en laser peeling.

Behandling av åldersfläckar/Lentigo solaris

Det finns ett flertal behandlingsalternativ och det är viktigt att en läkare som är specialist på hudförändringar får diagnostisera märket/förändringen innan man startar någon form av behandling.

Ett melanom kräver stor kirurgi med ordentliga marginaler, medan en seborrhoisk keratos s.k.”åldersvårta” bara går att lasra/skrapa bort i lokalbedövning. Åldersfläckar kan tas bort på flera olika sätt, tex med hjälp av laserbehandling och IPL (intensivt pulserande ljus).

Qswitchad Nd:YAG laser på åldersfläckar:

Pigment absorberar ljus och omvandlas till värme i de cellerna som innehåller för mycket pigment. Denna behandling passar både för ansikte, hals, dekolletage och händer. Qswitchad laser erbjuder kliniskt bevisad behandling av solskadad hud.

Vid Qswitchad laser riktar behandlaren välkontrollerade pulser av ljus i epidermis, det övre hudlagret. Ljuset absorberas av två av kroppens egna naturliga kemikalier -. Melanin i de bruna pigmenterade områdena och hemoglobin i de röda blodkropparna, ses i t ex. ytliga blodkärl. Båda dessa pigment omvandlar ljusenergin till värme. Denna värme används för att förstöra de delar av cellerna där melaninet är lagrat, och för att skada väggarna i blodkärl som försörjer blod till de områden där t ex. ytliga blodkärl syns. Det synliga ljuset som produceras av Qswitchad laser kontrolleras noga för att producera rätt pulslängd och rätt mängd energi för att förstöra målet utan att skada omgivande vävnad.

Peeling mot åldersfläckar

Vid peelbehandlingen med Erbium YAG laser, förångas första hudskiktet och skapar en koncentrerad skada i hudlagret. Detta skapar en läkningsprocess där kollagen- och elastinproduktionen ökar. Gammal hud byts ut mot frisk hud och lämnar en temporär rodnad som bleknar efter en tid.

Skillnad på Erbium och CO2 Laser

Många har hört talas om Co2 laser (Fraktionerad Koldioxidlaser) tidigare och kanske även genomgått behandling där sådan laser har använts. Båda metoderna Co2 och Erbium är ablativa vilket innebär att de förångar bort hud. Erbiumlaser är sk kallablativ. Detta betyder att att den inte alstrar speciellt mycket värme och därmed blir den inflammatoriska reaktionen mildare. Detta är att föredra på brännskador och ärrvävnad. Man kan också ta bort mycket tunna skikt av hela huden villket är bra på vissa typer av pigmentfläckar. Risken att skada de djupa skikten där pigmentcellerna sitter blir också betydligt mindre. Detta gör att man även kan jobba på personer med mörkare hudpigmentering, vilket man bör undvika med CO2. Erbiumlasern koagulerar inte såret man skapar vilket gör att såret blir svidande, öppet och vätskande ett dygn. Detta kan lindras med skyddande vitt vaselin. Trots sårbildning gör Erbiumlasern inte speciellt ont eftersom den inte skapar så mycket värme.

Vilken typ av behandling som passar dig bäst går vi igenom under din konsultation och lägger upp din behandlingsplan.

Rekommenderas ej för gravida eller ammande!

Ej har Herpesinfektion, hjärtproblem, solbränd hud, Hepatit, permanent fillers, diabetes, epilepsi, har/ haft hudcancer, överkänslig hud/ keloid (en typ av ärr som kan uppkomma vid vävnadsskada), hormonförändringar, allergier, hudsjukdomar, drog eller alkoholpåverkade och om man använder mediciner t.ex. blodförtunnande medel eller som ger ljusöverkänslighet.

18 års gräns!

14 dagar före behandlingen ska du undvika läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra tex Magnecyl, Treo, Ipren eller kosttillskott såsom Omega 3; 6 och E-vitamin.

Absolut inget intag av alkohol 24 timmar efter behandlingen annars kan resultatet påverkas negativt.

Du bör vara fullt frisk när du utför behandlingen.

I priset ingår alltid återbesök, rengöring, bedövning och eftervårdande hudvårdskur med serum, dagkräm och SPF 50 direkt efter behandling.

OBS! VIKTIG INFORMATION!

Som ny kund eller om det är minst 6 månader sedan som du besökte Sabinas Laser.

Ska ett besök för konsultation alltid bokas innan din behandling. Bokar du därefter tid för behandling under konsultationen, dras 20 % på första behandlingen. Detta gäller endast singelbehandlingar och ej kurbehandlingar/paketpriser!

6 månaders garanti ingår alltid inom all estetisk hudvård!

BOKA TID

Tidsbokning sker endast via appen BOKA DIREKT eller www.bokadirekt.se
Är det något som är tveksamt eller för övriga frågor!
Kontakta mig via
sabinaslaser@gmail.com
Tel. 0737 596887
Alternativt kontaktformuläret!

(Tel. tid vardagar mellan 10-12, svarar jag inte vid tillfälle har jag behandling av kund vänligen lämna ett meddelande så kontaktar jag snarast möjligt)

VIKTIG INFORMATION!

Avbokning sker senast 24 h bokad tid och är endast giltig med den kod som du får vid bokningsbekräftelsen!
Annars sker full debitering av behandlingssumman!
Gäller ej muntligt, sms, mail eller via sociala medier!